неделя, 5 юли 2020 г.

Децата са като лакмус, попиват тези цветове, на които заложим ние…



Днес ще Ви срещна с една млада авторка, а в ръцете ѝ е най-новата ѝ книга, която е повод за разговор в юлска утрин. Усмивката ѝ ще усетите и Вие, защото тя е Гергана Куртакова!

Здравей, Гергана! Шарени бонбони? Звучи страхотно! След дебютния ти сборник със стихотворения „Слънце и теб“ (изд. „Многоточие“), който пожъна успех, какъв е пътят на новата ти книга за деца и кои герои могат да открият в нея читателите?
Контактът с малки деца ме вдъхнови да се опитам да създам нещо и за тях. В стихосбирката могат да бъдат намерени любими детски образи и места – мама, любимата учителка, приятели, животни, гората, игри... Текстовете в книжката е достъпен и за най-малките, а цветните илюстрации допълват с веселия си тон. Това е пътят, посоката към която се стремя – усмихнати малчовци. Тук е моментът да изкажа благодарност към художника, който се погрижи за тази цветност – Кремена Събева.

За тези, които не те познават, разкажи малко за себе си. С коя дума би се определила с палитрата на човек-писател?
На 28 години съм, в момента докторант по Социология. Занимавах се с журналистика. Свободното ми време е посветено на детето и писането.
Много е трудно да се опиша с една дума, но може би тя е „движение“. Нито тялото, нито душата ми могат да стоят в статично положение. Постоянно имам нужда от нови посоки, дестинации и върхове (и в пряк, и в преносен смисъл).

Движение – много хубава дума! 
За мен четенето и писането са като Ин и Ян. Имаш ли определено място за писане, както и за четене?
Имам, да. Обичам да пиша на морето или сред природата. За писането се изисква вдъхновение. Иначе чета навсякъде, когато имам свободно време.

Зная за любовта ти към децата. Ти имаш син на 3г. , който пръв се докосна до „Шарени бонбони“. Както всяка майка по време на бременността си, вярвам така и ти, си чела книги на глас. Ако си правила това, кое те накара?
Да, чела съм. И много разговори съм водила с бебока. Вярвам в пренаталното възпитание и във важността му. Това е начин да разкажем на бебето за света, който го очаква.


А има ли нужда България от нови книги за деца?
Да, определено има нужда от детски книжки, но такива, в които се набляга на съдържанието. В днешно време се продават много цветни и луксозни издания, но за жалост лишени от смислено съдържание.

Навярно твоят син има специално място за книжки в детската стая. Какво мислиш за ранното четене? Не е ли то помощник за постижения по-късно в училище?
Да, има цели три рафтчета вече и съм горда, защото много обича да ги разглежда, да разпитва. Живеем в ерата на технологиите, децата имат по два таблета и нито една книга. Какво да очакваме от тях тогава? Ранното детско четене е ключът към възпитаване в една правилна ценността система, постоянство и ученолюбивост. Поне така мисля аз.


Да стимулираме едно дете да чете, сигурно има някакво вълшебство? Кое е то според теб?
Това улеснява образователния процес в предучилищната подготовка и първи клас, защото децата вече имат познания, независимо от нивото им.
За да стимулираме едно дете да чете са нужни четящи родители. Децата са като лакмус, попиват тези цветове, на които заложим ние.

Гергана, ние, екипът на ИК „Многоточие“ ти благодарим за тази смелост в издаването на детска книжка и за този приятен разговор. Вярваме, че „Шарени бонбони“ ще достигне до много усмихнати читатели, а защо не и до тези, които чуват гласа на майката и скоро ще вдишат света.  И накрая на нашия разговор – пожелай нещо на най-малките!
Аз благодаря, че сте толкова прекрасни хора и че ви има!
Пожелавам на всички дечица винаги да получават най-цветните и вкусни бонбони в живота и да греят щастливи, защото

Детският свят е розов,
пълен с мечти.
Тревогите са непознати,
само весели игри.
Детският свят е розов,
богат и цветен.
Всеки ден е богатство!
Всеки ден е песен!

 Разговорът проведе Ивелина Цветкова.






Резултати от Трети национален литературен конкурс „Истински неща“ 2024 г.

  П Р О Т О К О Л Уважаеми участници, отваряме отново вратите на Трета творческа работилница „Истински неща“, за да обявим класирането. Конк...