понеделник, 25 януари 2021 г.

Поезия в кухнята или кухня в поезията…


Това е първата поетично-кулинарна книга. Не знам дали в целия свят, но пък е първата „Вкусна книга“. В нея събрах 60 кулинарни рецепти от моята кухня и 40 от най-новите ми стихотворения. Тази книга е и помощник, и учител, и една малка капсула с дъх на ванилия, кимион, мащерка, босилек… Но в менюто ѝ има и поезия - най-новите ми стихотворения - които може да ви донесат настроение, докато приготвяте някое ястие или десерт.
За нейното изпичане във фурната на ИК „Многоточие“ благодарности дължа на моите приятели, които опитваха с възхита от всеки залък, приготвен от мен за тях. Първо на Румяна Каменова, която ме подтикна да я създам. След нея последваха и други познати и непознати, които четяха кулинарните ми рецепти на фейсбук страницата и изпращаха съобщения, с благодарност, с поздрав или да ме зарадват, че са успели да усмихнат и детето си за закуска.
„Вкусна книга“ е с вкуса на цветния ден. Тя е за всеки, който в един или друг момент е затруднен с идея да впечатли семейството си или скъпи гости. А който обича да експериментира, нека добави свои любими подправки, зеленчук или създаде своя форма, а и да чуе посланията на мастилено-поетичното перо, което соли делника или му слага по една захарна пръчица за настроение.
Това, което ни прави щастливи е заразно за околните, които могат да виждат малките неща. Кулинарията и поезията са част от моите усмивки. И когато успяваме да зарадваме друг човек, без значение с какво, делникът се превръща в празник.
Рецептата на книгата е:
Корица, с марка Даниел Меразчиев;
Азбука на настроението – билки и подправки, как се ползват те;
60 рецепти от кухнята на Ивелина Цветкова (винаги готова за гости);
40 щипки поезия на Ивелина Цветкова – BRAND NEW!
Вдишване на цветни страници и умерено изпичане на 200 градуса по Целзий, до готовност;
Една чаша червено вино е по ваше желание.
Любовта е задължителна!
Ивелина Цветкова

 


 

Резултати от Трети национален литературен конкурс „Истински неща“ 2024 г.

  П Р О Т О К О Л Уважаеми участници, отваряме отново вратите на Трета творческа работилница „Истински неща“, за да обявим класирането. Конк...