сряда, 29 юни 2022 г.

"Вселената в мен" - преоткрий се и ти...

Тя твърди, че всеки от нас е една безкрайна Вселена, а дебютната ѝ стихосбирка „Вселената в мен“ идва с думите „Преоткрий тази вътре в теб“.
Тя е Нелина Кехайова, а лирическата ѝ героиня сякаш цяла преминава покрай маскирани същества, през всички предизвикателства на живота, за да се разпознае и да продължи да обича живота - с всички малки и големи уроци. Поезията на Нелина ни подсеща, че всички ние сме се превърнали в затворници, жадуваме за свобода, а килия е нашата душа. Но каквото и да чувстваме, тя ни напомня:
„Приеми го,
любов дай му,
после пусни го…“
Тази сутрин настъпи новолуние в знак Рак, а той представлява нашата душа, дом, семейство, минало, детство, управляван от Луната. С новолунието е важно да се вслушваме в чувствата си и да ги почитаме. Можем да напишем на бял лист едно или няколко свои желания, които искаме да се сбъднат. Така и Нелина вероятно е написала свои желания, не знаем, но знаем със сигурност, че чрез силата на мисълта мечтата ѝ за книга вече се сбъдна. Тази сила е и в поезията ѝ, която напомня чрез римите, че чрез нашата мисъл и широка усмивка можем да сбъднем всички наши желания.
Нелина Кехайова е родена в град Рудозем. Студентка по медицина в трети курс в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Римите започват да кацат като птици по белия лист още от втори клас, когато пише първите си песни, стихотворения и гатанки и така много тетрадки биват запълвани с мастилото от перото на едно момиче, което признава, че Вселената е в нея, но и във всички нас. Обичала е да чете от ранните си години и споделя, че това е било вдъхновение, но и най-ценното училище.
„Имах огромно желание да събера стихотворения от последните шест години и да ги споделя с хората, да вдъхновя, да зарадвам. Много бих се радвала, ако някой се открие в книгата ми, дори и да е в един стих, да го накарам да се замисли, да забави темпото, да погледне вътре в себе си. Или просто, отваряйки „случайно“ на някоя от страниците, точно това стихотворение да резонира на състоянието му в момента, или някое изречение да бъде „знак“ за него, за да продължи с вяра и добра мисъл напред.
Здравей, прекрасна душа,
с широка усмивка те посрещам!
С жест мил те каня да бъдеш герой в моята Вселена.
За първи път те срещам, ти мен също,
но през този път ще вървим заедно.
Какво ще донесеш в живота ми – не зная,
нека с усмивка го извървим до края.
И от сърце светлина и любов ти желая!“, сподели тя за ИК „Многоточие“, а с тези стихове се отваря „вратата“ на книгата ѝ, където можеш да прекрачиш прага и ти, читателю.
Очаквайте съвсем скоро стихосбирката на Нелина Кехайова „Вселената в мен“! Можете да заявите книгата с автограф чрез предварителна поръчка – в лично съобщение до Нелина тук: https://www.facebook.com/nelina.kehayova
ИК "Многоточие" и Нелина Кехайова поздравяваме всички именици днес и им желаем крепко здраве!

 


Резултати от Трети национален литературен конкурс „Истински неща“ 2024 г.

  П Р О Т О К О Л Уважаеми участници, отваряме отново вратите на Трета творческа работилница „Истински неща“, за да обявим класирането. Конк...