неделя, 10 юли 2022 г.

Шепот в рими и картини...

 

Тя не иска да си спомня болките, спуска се смело по дъгата, притворила с усмивка очи, за да докосне цъфнали поляни и бурни морета. Вижда и в съня си слънца, и рисува от изгрев до залез, рисува… Картините ѝ винаги оживяват, преплетени с ноти на думите. И тогава се чува шепот, който докосва всичко наоколо.
След стихосбирката „Докосване“, Калинка Колева, с псевдоним Кали Кол, се завръща с нова книга за читателите, а именно „Шепот“, за да ни разкаже чрез стихотворенията си и цветните илюстрации – авторски картини – за всичко, което душата пее сред багри.
Родена през 1956 г. в гр. Мадан. Завършила машинно инженерство в гр. София.
„Странна е връзката между багрите по платната ѝ и писаното ѝ слово. Докато изобразените с бои картини навяват спокойствие и съзерцателност, в строфите ѝ прииждат на талази бури и урагани. Там морето е кърваво чак до синьо, живее в гласа на гларусите, а рапаните разказват приказки.
Нейното море невинаги е ритмично, понякога е неравноделно като българската народна музика, но носи едно удовлетворение на читателя, подобно заглъхващ стон от цимбала.
И понеже имах нееднократно възможността да се докосна отблизо до творчеството ѝ като редактор, мога да заявя, че събраните в двете книги стихотворения са пъстри, подобно душата на художничката и поетесата, където думи и багри са в едно постоянно противоборство. Самата тя не е сигурна за себе си, кое изкуство е по-силно изразено у нея – дали това, идващо от четката, или другото – на писаното слово. Но едва ли отговорът на този въпрос е от голямо значение. По-важното е, когато човек се чувства удовлетворен от това, което върши и в крайна сметка от получаваната ответна реакция, подкрепяща усилията му. А при нея талантите са дар свише. Всевишният творец не се е скъпил, когато я е благославял с дарбите ѝ.“, споделя Румяна Пелова, редактор на книгата.
 
Ще нарисувам
 
Не искам да си спомням болките
в сълзѝ по ръбове на рана.
Ще нарисувам там слънца. И толкова!
Над във зелено цъфнала поляна!
Пак ще се спусна по дъгата,
макар катурната наопако.
За паяжно въженце ще се хвана
и ще увисна от високото!
Ще литна после във просъница
над хоризонти в тъмнопурпурно.
за да прегърна къс безумица,
припърхала сред тонове ноктюрно.
То, долу, в стъпките по пясъка,
ще отзвучи във стон на чанове,
ще погне на самотен гларус крясъка
и ще го скрие зад олтар от блянове.
Ще нарисувам слънце
с блянове!
 
(Стихотворение от стихосбирката „Шепот“)
 
1988 г. – участие в изложба в гр. Кемнитц, Германия
2016 г. – участие в международна изложба Lily Li Articon в гр. София
2016 г. – самостоятелна изложба в гр. Мюнхен
2018 г. – издава стихосбирка „Докосване“, илюстрирана със собствени картини
2019 г. – изложба в универсистетската клиника в Мюнхен
2019 г. – изложба в регионална библиотека Л. Каравелов в гр. Русе с представяне на книгата „Докосване“
2020 г. – изложба и представяне книгата „Докосване“ в кметство Свети Влас. Член на журито в конкурс за поезия „Далекогледство“, организиран от ЛК „ Многоточие“.
2022 г. – първа награда от конкурса за кратък разказ до 100 думи „Любовта, без която не можем“, организиран от Базар за книги и други вълшебства в Англия
Участия в алманаси, автор на картини за корици на книги у нас и в чужбина. Една от тях е специално създадена за ЛК „Многоточие“, за аудио сборника с разкази „Зад ъгъла“.
Предстояща изложба "Шепот" - 17.07.2022 г. - 7.08.2022 г., Многофункционална зала, Кметство Свети Влас.
 
Очаквайте скоро "Шепот" на Кали Кол!
 

 

Резултати от Трети национален литературен конкурс „Истински неща“ 2024 г.

  П Р О Т О К О Л Уважаеми участници, отваряме отново вратите на Трета творческа работилница „Истински неща“, за да обявим класирането. Конк...