сряда, 11 януари 2023 г.

В междунарония ден на "Благодаря!"...

На днешната дата много страни по света отбелязват Международния ден на най-прекрасната дума „Благодаря!“.
Комплектът-работилница за деца "Истински неща" получи толкова много благодарности, че бихме искали да отбележим и ние празника със стихотворения и песни, с най-пълната книга с думи като благодаря, приятелство, детство, щастие, лято, хвърчило, мечта, приказка, дар, цвят, криле, вълшебство... Толкова много думи за благодарност е събрала книгата, и е факт, че истинските неща съществуват.
Комплектът-работилница "Истински неща" достига до вас и вашите деца с цялото си вълшебство в него чрез ИК "Многоточие". А изненадите в кутията са многократно "благодаря".
Да си припомним:
Ключе към сърцето
Мама казва ми сега:
,,Казвай винаги „благодаря“!
И добричко ти бъди, дете!
Имаш скрито, знам, ключе –
там, във твойто сърчице.
То отключва тайна стая
към други сърчица. И зная,
думички вълшебни – „моля“ и „благодаря“ –
правят по-добър света.
Използвай ги ти често
и ще видиш колко лесно
ще намериш път сега
ти към хиляди сърца.
Ще ти се усмихва Слънчо и простора,
ще благодарят ти всички хора
и щастливи ти ще ги направиш,
думичките златни, ако не забравяш.
Ти завинаги пази добре ключето –
скътано дълбоко във сърцето!“
автор: Райна Цанева Недялкова, гр. Велико Търново
Песничка против страх
Щом нещо те уплаши, не се предавай ти.
Самият страх е страшен във твоите очи.
Но имаш ли приятел, недей да се боиш.
С приятеля ти верен страха ще победиш.
Припев:
Защото всеки е чувствал страх,
но с друг го правиш на пух и прах.
Не ти е нужен супергерой,
щом някой е приятел твой.
Ще срещаш върколаци, ще срещаш и лами.
Недей да им се плашиш, приятеля викни.
Ще ти даде той сила, ще ти даде кураж.
Уплахата е била само един мираж.
Припев:…
автор: Пламен Глогов, гр. София
Драги читателю! Чуваш ли ехото на истинския свят? Там има много неща, за които ще ти разкажем. А щом тази книга е вече в ръцете ти, то ти си отворил вълшебната врата на сборника за деца „Истински неща“. Той достига до теб чрез крехкото ключе на Издателство „Многоточие“. Всички избрани стихотворения от Първия национален поетичен конкурс „Истински неща“ достигат до теб с много обич и са непубликувани досега. Те са написани от автори – малки и големи – от различни краища на България, а и има такива, които дойдоха от далечни страни. Под всяко стихотворение ще откриеш името на автора, но и града или държавата, където живее той. Така можеш да узнаеш много имена на градове и села в нашата родина. Във всяко едно селище там се крият истински неща, които понякога стоят забравени в някое старо чекмедже, а друг път се показват с усмивка от него, за да ги усетим със сърцето. Ако не вярваш, попитай някой от твоето семейство и той ще ти покаже – ще отвори чекмеджето на забравените истински неща. И гледай любопитно, защото това са истинските неща за един родител – любопитните детски очички.
Ако пък ти, читателю, си вече пораснал и държейки в ръце тази книга, се усмихваш, то ние ти благодарим. Вярваме, че ще прочетеш на някое дете вълшебните стихотворения – с весел тон на актьор, дори ще се превърнеш за миг в някой от героите на авторите. Те са като в приказките, които ни разказваха нашите баби и родители, а сетне кротко заспивахме в топли завивки, там в нашето детство.
В сборника няма да намериш кой е бил първи, втори или трети в конкурса „Истински неща“, защото всички автори написаха своите стихотворения с много обич и всички заслужават награда – вашите усмивки. Участниците са автори на различна възраст – от 7 години до 81. Някои текстове са песни, мелодията е в самия теб, опитай. А една от тях, озаглавена „С криле на хвърчило“, се превърна в истинска песен чрез нотите и гласа на музикантите от „Приказки по ноти“.
На последните страници на книгата ще откриеш редове, в които можеш да напишеш свое стихотворение. Ако си още съвсем малък, продиктувай го на някой от твоето семейство и той да го напише там. Знаем, че ще успееш! Нарекохме Поетическа работилница конкурса „Истински неща“, затова и сборникът е работилница, в която участваш и ти. Изпрати ни свое стихотворение на посочения имейл, когато сложим старт на втората такава. В сборника ще откриеш и весели илюстрации, които да оцветиш. Нарисува ги за теб едно момиче с име Виктория Цветкова. Тя е на 11 години от гр. София и много обича да кара белите листове да оживяват чрез рисунките си. А стиховете до тях измисли за теб още един автор – Ивелина Цветкова – и заедно с Даниел Меразчиев, който направи корицата на книгата, поканихме всички пишещи да донесат техните истински неща в работилницата за стихотворения. Така всички заедно сътворихме книга – книгата за истинските неща. На корицата ѝ отпред ще откриеш сърце. За теб е! Изпращаме ти го всички ние. То ще ти помогне да прогониш страховете, да се събуждаш още по-весел, да благодариш, да твориш, но и да откриваш още много истински неща, дори и когато пораснеш.
И нека книгата се отвори за теб сега, с облаче от най-малкия участник в нашето стихотворно приключение…
от Поетическата работилница „Истински неща“
 

 

 

Резултати от Трети национален литературен конкурс „Истински неща“ 2024 г.

  П Р О Т О К О Л Уважаеми участници, отваряме отново вратите на Трета творческа работилница „Истински неща“, за да обявим класирането. Конк...