вторник, 25 април 2023 г.

За "Тя е всичко" на Рада Цонева...

"Тя е в грешния пулс на сърцето
и съня, в който често се давиш.
Тя е глътката от питието –
първо сладка,
но после вгорчава..."
Така започва дългоочакваната от читателите книга на Рада Цонева "Тя е всичко" и още от първите страници ще стопли кръвта ви по Целзий, надгранично над вашата болка.
Дебютната ѝ стихосбирка е с енергията на истинското изкуство, напомнящо, че светът може да бъде по-хубав, когато подхождаме с любов към всичко...
"И не знам ти понасяш ли толкова,
с нея трябва човек да внимава!
Тя обаче е електрошокова –
спира пулса,
а после спасява..."
А ето какво споделя Румяна Пелова - редактор на книгата:
📒"Винаги съм се чудила на уж начетени и интелигентни хора, когато ми задават въпроса: „Не смяташ ли, че след Омар Хайям е трудно, да не казвам невъзможно, да се пише за любов?“
И аз винаги съм защитавала тезата, че да, Хайям е казал много, но в никакъв случай всичко, за любовта. Че любовта и тогава, и сега има свои нюанси, свое развитие, своя фабула, които за всеки човек са индивидуални.
И след като веднъж ви насочих към Ориента, в случая към Персия, ще ви отведа и към арабите, с техните „Приказки от 1001 нощи“. С чиста съвест мога да кажа, че в стихосбирката „Тя е всичко“ са събрани творби на Рада Цонева, които ще нарека спокойно „Стихове от 1001 нощи“. Всичко има в тях – и разказ, как обича поетът чрез строфите си, и болката на жената, която среща невъзможната любов, и дори гледната точка на мъжа, който попада на единствената и неповторимата.
Направи ми впечатление, че дори стихотворенията с еротична насоченост не са вулгарни, нито цинични, а откровено нежни, докосващи, написани с такова майсторство и женственост, че човек иска да попадне в тази приказност и да я изживее докрай – отново и отново.
Това е първата книга на въпросната авторка, но лиричните бисери в нея са изпипани до съвършенство. Не в класически стих, в който отклоненията от ритъма и римата са нежелателни, но в близко до него звучене, което, от своя страна, му придава индивидуалност, самобитност и изящество, присъщи на истинските дарования.
Искрено се надявам лирическият сборник на Поетесата с метлата да има успех сред вас, читатели. Защото в псевдонима ѝ откривам двоен символ – веднъж замитането на чувствата, ако не са попаднали на точния човек и веднъж полетът – бил той унищожителен или творчески – това оставям на вас, да го тълкувате всеки през своя натюрел."
Очаквайте скоро "Тя е всичко"!
Художник корица и илюстрации: Веселин Цонев
📌Можете да се срещнете с творчеството на Рада и да заявите книгата тук: https://www.facebook.com/PoetesatasMetlata
 

 

 

Резултати от Трети национален литературен конкурс „Истински неща“ 2024 г.

  П Р О Т О К О Л Уважаеми участници, отваряме отново вратите на Трета творческа работилница „Истински неща“, за да обявим класирането. Конк...