сряда, 17 януари 2024 г.

"Светулки и минало" от Милка Николова...

 

Няма и месец от обявяването на резултатите от Третия международен поетичен конкурс „Защо пиша това писмо?“, когато в навечерието на Коледа Милка Николова от гр. Търговище грабна Голямата награда за безплатно издаване на книга от ИК „Многоточие“. Стихотворението ѝ „Писмо от далечното“ впечатли журито на конкурса, а в днешния празничен ден сме щастливи да споделим и че нейната най-нова стихосбирка, озаглавена „Светулки и минало“, скоро ще е в ръцете на почитателите на поезията.
Милка Николова е магистър по Предучилищна педагогика. Автор е на книгите „Когато думите се случват“ и „Намисли си желание“ (изд. „Многоточие“). Съавтор на няколко сборника. Многократно награждавана в национални и международни конкурси – Международен литературен конкурс „Небесни меридиани“, гр. Бат Ям, Израел 2020 г., Регионален поетичен конкурс „Хоризонти на любовта“ 2021 г., Втори национален поетичен конкурс „Истински неща“ на тема „Приключения по пижами“ 2023 г., Кулинарно-поетичен конкурс „Смехотворителница“, 2023 г., във второ и трето издание на Международния поетичен конкурс „Защо пиша това писмо?“ и др.
Ето какво споделя Ивелина Цветкова – редактор на „Светулки и минало“:
„Поезията на Милка Николова е изтъкана от вълнуващи думи, изобразяващи красотата на човешката душа. Тя не само пленява с чувствените си образи, но и търси да разгадае тайните на човешкото сърце. Чрез езика на метафорите и образите авторката стъпва като художник, използващ перото си като четка, за да измие цветовете на ежедневието и да ги превърне в картина на вътрешния свят. Успява да пречупва конвенционалните правила на езика и кани читателя към вълшебния свят на въображението. Не се задоволява само с думите, а и пътешества през времето и пространството, където чувствата и мислите се преплитат.
„Светулки и минало“ е книга, която подчертава елегантността на богатството на миналото и то с убедителното усещане за красота. Дори е и приказка за духовен растеж. Авторката умело подрежда думите, създавайки плътна мрежа от образи, която завлича читателя в света на мечтите и спомените.
Трудно може да се каже кой е основният тематичен акцент в творчеството ѝ – дали любовта или дълбоката душевност, дали красотата на природата или радостта от всеки миг. Богатите нюанси в стихотворенията ѝ са многостранни, обхващащи най-различни теми със силното присъствие на живота, защото всичко е живот.
Няма как да не се спра на стихотворението „Писмо от далечното“, грабнало Голямата награда в Трети международен поетичен конкурс „Защо пиша това писмо?“ (изд. „Многоточие“), което носи интимния заряд на времето и категорично заявява, че човекът е в центъра на всяка дума, между тук и там, а природата е свидетел на чувствата. Но дори и времето да спре неочаквано, спомените са живи. А чрез тях се срещаме, защото това е магията на времето. „Светулки и минало“ определено ще носи спомена за вълненията и вярвам, че ще предаде всички емоции към читателя. Ще ни примамва да си спомняме повече, като пренася всички светулки от миналото.
Поетичният свят на Милка Николова ще ни обединява още, защото е поетичен оазис, където думите светят и напомнят, че всяко минало е вдъхновение за бъдещето.
… Не ме оставя да заспивам,
примамва ме с вълшебен трепет,
на люлка връзва моите мисли
и търси вътре в мен поета…
(Из стихотворението „Лунно“)
Приятно пътуване в настоящето чрез „Светулки и минало“!“
 
Очаквайте скоро „Светулки и минало“!
 
Редактор: Ивелина Цветкова
Корица и оформление: Даниел Меразчиев
 

 

Резултати от Трети национален литературен конкурс „Истински неща“ 2024 г.

  П Р О Т О К О Л Уважаеми участници, отваряме отново вратите на Трета творческа работилница „Истински неща“, за да обявим класирането. Конк...