вторник, 9 юни 2020 г.

"Закрилниците" - Литературен конкурс на "Многоточие"

Уважаеми госпожи и господа! Скъпи приятели! ЛК„Многоточие“ и ИК„Многоточие“ обявяват конкурс за фентъзи разказ на тема:
„ЗАКРИЛНИЦИТЕ“
Регламент:
1. Разказ в жанра „фентъзи“ с обем до 4 страници, формат А4. Най-долу Валентин Попов е обяснил какво е фентъзи.
2. Допускат се до две произведения на автор.

3. Творбите не трябва да са публикувани до сега в никакъв вид.

4. Срок за изпращане на разказите – 10.07.2020г.

5. Конкурсът е анонимен! Изпращайте произведенията си, съпътствани с две имена на e-mail: klub_mnogotochie@abv.bg. Те ще бъдат публикувани от администратор под пореден номер. Моля, да бъдат упоменати и потребителските имена на авторите във фейсбук, ако те се различават от истинските. Много моля, разказите да имат уникални заглавия, а не просто Закрилниците. Това ще ги отличава от останалите. Списък с всички участващи до момента творби ще бъде публикуван в края на публикацията в клуба.
6. Начин на оценяване:
Оценяването ще бъде единствено от жури. Те ще номинират общо 20 творби, които ще намерят място в бъдещ алманах, а три от тях ще получат първо, второ и трето място.
А ето и състава на журито:
- Анна Гюроваавтор на сборника „Градът на скелетите“.
- Валентин Попов – Вотан – автор на сборниците „Ангелите нямат криле“, „Брод през световете“, „Нощта срещу ноември“, „26 истории“ и др.
И двамата автори вече са били жури на наш конкурс, така че съмнения в безпристрастността и обективността им не бива да има.
Оценки от читателите няма да има! Може да направите свой кратък коментар на произведенията под публикациите, като спазвате добрия тон.
7. Награди:
Първо място – преференциални цени за издаване на книга от Издателска къща „Многоточие“ – стихосбирка, сборник, роман или друго, както и почетна грамота.
Второ и трето място – книги от български автори, членове на ЛК „Многоточие“, както и грамоти.
Двадесет номинирани разказа (заедно с първите три места) ще бъдат включени в бъдещ алманах на ЛК „Многоточие“. С изпращането на творбите авторите автоматично дават съгласие за това. В същия алманах ще бъдат публикувани и номинираните от бъдещи два конкурса на подобна тематика.
Произведения с политическа насоченост или свързани с коронавируса няма да бъдат допуснати за участие – слушаме ги целодневно по всички медии. Веднъж изпратени произведения няма да бъдат премахвани по желание на авторите им!
Успех на всички участници!
____________________________________
Kaкво е фентъзи – звучи доста лесно, но докато не тръгнеш да търсиш подходяща формулировка. Чели ли сте (или гледали филма) „Конан“? Това е фентъзи. „Зина –
принцесата воин“ – това е фентъзи? Чели ли сте „Приказка без край“? Това е фентъзи. „Билбо Бегинс“? „Властелинът на пръстените“? „Алиса в страната на чудесата?“ и още много, много книги, филми. Реално фентъзи жанра е толкова проникнал в нашия свят, че трудно бихме могли да си представим реалността без фантазията. Фентъзито е свят, в който се преплита фантазия и реалност. Това е може би най-краткото определение за жанра. Ако отворим Уикипедия, ще прочетем следното: „Фентъзи е жанр на спекулативната фантастика, чието действие се развива в измислен свят, често вдъхновен от истински митове и фолклор“. Трудно е да се раздели фентъзи жанра от научната фантастика и хоръра, които често вървят ръка за ръка и са тясно преплетени.
Как се определя жанра и какви са неговите признаци?
Наличието на някои или няколко от следните признаци биха определили бъдещата ви творба като фентъзи. Първо трябва да имате несъществуващ свят, изцяло ваше творение. Затова влезте в ролята на Бог, създавайте и управлявайте. Както виждате и в реалния живот правила няма, така че задачата ще е изключително лесна. Добавете щипка магия, дръпнете нещо от световния фолклор или огромното богатство от легенди, за да стане света ви по-плътен и вдъхновяващ. Вкарайте приключение, спираща дъха авантюра, действие, огромна заплаха, която да постави вашия свят пред умиране, за да се появи герой, който да го спаси. Можете да вкарате елементи от средновековието или да сблъскате магията срещу технологиите, фикцията срещу науката, но не забравяйте да сблъскате доброто срещу злото. Не забравяйте, че героите ви са тези, които ще движат историята ви, а при фентъзи жанра са важни техните действия и постъпки и чак тогава техните чувства и емоции. Можете да вкарате и нещо от отвъдното – ей така, за разкош. Няма правила, но има широки рамки, в които можете да творите, затова е токова трудно да се напише истинско качествено фентъзи.
Ето още няколко примера за фентъзи: „Землемория“ на Урсула Ле Гуин, „Магьосникът от Оз“ на Блум, „Хрониките на Амбър“ – Роджър Зелазни, „Колелото на времето“ – Робърт Джордан, „Пътешествията на Гъливер“ – Суифт и т.н.
С уважение: Валентин Попов – Вотан
_________________________

Резултати от Трети национален литературен конкурс „Истински неща“ 2024 г.

  П Р О Т О К О Л Уважаеми участници, отваряме отново вратите на Трета творческа работилница „Истински неща“, за да обявим класирането. Конк...