вторник, 26 януари 2021 г.

Книга на времето, книга с мисия... "Дневник с диагноза" на Ивелина Цветкова


"Когато попаднеш в окото на буря и силата, с която те завърта, е толкова голяма, че да намериш изход е трудно, тогава, читателю, спомни си за тази книга, в която настроението е като това на слънцето, и повярвай в себе си, в живота и във Вселената, която аз нарекох просто Сила.

Често животът ни поднася изпитания, за които се иска смелост, вяра, любов. Преминавайки през тях, ние ставаме по-силни, по-уверени и започваме да гледаме на живота по друг начин.

„Дневник с диагноза“ е книга на времето, което живее във всички нас – понякога по детски наивно, друг път с изпитания, през които преминаваме. Но сърцето на тази книга е с енергията на Вселената, с тази на вечната борба, с пулса на скрития глас в чекмеджето на болката, както и с шепота на радостта. Диагнозата ѝ е Любов – тази, която можем да даряваме, да получим и множим с всеки делник и празник.

Книгата си посвещавам на всички жени с диагноза рак на гърдата и на тези, които са изгубили борбата и не са вече между нас. Искам да е по-специална, не само защото тринадесетата ми авторска книга съвпада с числото тринадесет, което ми е рождено, „Дневник с диагноза“ разказва различни истории, повечето за добро настроение, но и тази история, която даде сила книгата да се роди. Сами ще я откриете, тя е някъде тук. И може би ще искате да ви разкажа и още, но аз не посмях. Не посмях да изпълня цяла книга с нея, не от страх, а от това, че миналото трябва да остане там, в чекмеджето на болката.

Борбата срещу рака на гърдата е продължителна битка между необходимостта от агресивно лечение и желанието да се избегне ненужното обезобразяване и болезнените странични ефекти. Но добрата новина е, че ракът на гърдата е един от най-лечимите видове рак, стига да бъде открит навреме.

Първата ми прозаична книга „Дневник с диагноза“ събра в себе си разкази и импресии, които тихо навлязоха в поетичното ми творчество. Постепенно те се увеличиха и поискаха да бъдат чути. Пожелаха посланията им да бъдат разпространени, за да дарят силата на някого, който иска да гледа дълго слънцето, без да се просълзи.

Тази книга не е тъга. Тя вдишва нов живот – като новородено, което поема първа глътка въздух и иска да разкаже на всички какво е усетило в утробата на майка си.

Да си пожелаем заедно силата на вятъра, не за това да рушим, а да посяваме дълго семенца на надеждата. Да си пожелаем и светлината на слънцето, защото без светлина няма да ни има и нас – хората на сегашното време!" 

                                                           от автора

 

„Изпитвали ли сте някога истински страх? Такъв, от който се вледенявате и губите представа къде се намирате? Подобно състояние не може да предизвика нито страшният телевизионен филм, нито романите на ненадминатия Стивън Кинг, защото знаете, че те са измислици и ви плашат за удоволствие. Истинският ужас се поражда от няколко думи – тези, прочетени от лекаря в бяла престилка. Той ви гледа мъдро и разбиращо, докато чете запечатаната с мастило диагноза. Скоро спирате да го чувате и приемате поражението. След това нищо няма значение…
Но, скъпи приятели, диагнозата не значи смърт! Диагнозата показва възможните начини на лечение и колкото по-рано е оповестена тя, толкова са по-големи шансовете за своевременно справяне с болестта. Тази книга не е написана, за да ви плаши! Напротив – тя е създадена, за да вдъхне оптимизъм! Книгата съдържа истинска история на жена, преминала през диагнозата, а последствие и успешно лечение на съвременната чума – рак на гърдата. Диагноза, която е чувала една на всеки осем жени. Диагноза, която е лечима, стига да бъде открита навреме! В сборника са намерили място и други разкази – за красотата на живота, за радостта от дребните неща, за любовта, която е непреходна. Всички те са написани в оригиналния поетично-прозаичен стил на авторката Ивелина Цветкова. А кой всъщност разказва тези истории? Това ще разберете на една от страниците, където е поместена негова снимка.“
                                                                                              от редактора

 

Резултати от Трети национален литературен конкурс „Истински неща“ 2024 г.

  П Р О Т О К О Л Уважаеми участници, отваряме отново вратите на Трета творческа работилница „Истински неща“, за да обявим класирането. Конк...