понеделник, 31 май 2021 г.

Пещерски късмет ли е един литературен конкурс на "Многоточие"...


Сякаш проектът „Пещерските късмети“, по инициатива на Мария Джуркова и главния библиотекар  на НЧ "Развитие - 1873" гр.Пещера Богдана Сиракова, носи късмет и на ИК ‚Многоточие“. Защо ли? Ще ви разкажа за един по-различен литературен конкурс на издателството.

Но преди това за проекта „Пещерски късмети“.Той всъщност стартира на 24 май тази година  и е толкова мащабен, че достигна три континента. Представя творчеството на 13 български автора и 9 млади художници в оригинал на български и с преводи на английски, немски и френски език. Част от тези автори издадоха свои книги в ИК ‚Многоточие“, а те са Румяна Пелова, Светослава Домусчиева и Явор Перфанов.

 С вълнение чух чрез видеозапис и моето стихотворение ‚Когато…“, с гласчето на Ева от Брюж-Белгия. А на флаера, на който е отпечатано стихотворението, допълва радостта колибри с рисунката на едно талантливо дете Маги.

Освен в чужбина, флаерите се дават на чужденци и в България, като един между тях е гр.Велико Търново. С тях вече се срещат посещаващите  крепостта Царевец, Мултимедиен посетителски център „Царевград Търновв“, музеите „Възраждане и Учредително събрание“, „Затвор“, РНБ „П.Р.Славейков“, църква „Рождество Христово“ в Арбанаси, а Профилираната езикова гимназия „Проф. Д-р Асен Златаров“ е единственото училище в страната, получило близо 2000 флаера с поезия, преведена на три европейски езика.

Заради сложната пандемична обстановка и наложените ограничителни мерки, в общуването са отпечатани самозалепващи и устойчиви на атмосферни влияния 628 QR-кода, които се разпространяват в държавите, чрез поставянето им на допустимите за целта места. По този начин „пещерските късмети“ се сдобиха и с виртуален живот. След сканиране те водят към сайта e-peshtera.com, където са публикувани творбите.

Една идея на ИК „Многоточие“, която се отложи във времето заради пандемичните условия, се завърна. И може би „пещерските късмети“ помогнаха за това. А тя е да се проведе литературен конкурс към ИК „Многоточие“, а жури да са не възрастни, а деца. Благодарение на главния библиотекар Богдана Сиракова успяхме да организираме конкурса и той стартира на 27 май и е под нейно ръководство, с учениците от 7 клас при ОУ „Петко Р. Славейков“ – гр.Пещера. Конкурсът е за приключенски разказ, защото децата обичат този жанр, а и едно пещерско приключение ни показа пътя към нещо интересно  – и за участващите автори, и за децата-журиращи. Темата на конкурса е „Тайните на изгубения град“., а крайният срок за изпращане на творбите е 27 юни. Наградените творби ще бъдат споделени на страницата ни тук. Ето условията на конкурса: 

https://www.facebook.com/548310052367375/photos/a.548858232312557/1033670133831362/

Не пропускайте и сборника „Отвъд“, който също идва на бял свят заедно с всички късмети на „Многоточие“. Той е проект на ЛК ‚Многоточие“ и ИК ‚Многоточие“, където взеха участие 69 автора със свои разкази по действителен случай – за срещи с паранормалното, с ангели-пазители, НЛО и много други. В първа част е включен разказ и за гр.Пещера и църквата „Св.Петка“. Вижте видеото тук и разберете как може да си поръчате сборниците - 1 и 2 част:

https://fb.watch/5QFitK4PA3/ 

 


 

 Ивелина Цветкова - гл.редактор на ИК "Многоточие"

 

 

 

 

Резултати от Трети национален литературен конкурс „Истински неща“ 2024 г.

  П Р О Т О К О Л Уважаеми участници, отваряме отново вратите на Трета творческа работилница „Истински неща“, за да обявим класирането. Конк...