сряда, 23 ноември 2022 г.

Чипровци - цветето на България!


Неслучайно градчето, скътано в полите на Стара планина под „Трите чуки“, е наричано така.
Тогавашното му име Кипровец произлиза от гръцкото „кипро“, т.е. гиздаво, хубаво. И с пълно право, защото особено през пролетта, когато природата се ражда отново за живот и всичко живо цъфти, околните ливади заприличват на пъстър вълшебен килим и цялата околност наистина става една прекрасна вълшебна градина.
Гордият и непокорен дух на чипровчанина е съхранен от днешните жители на града, където всяка тревичка, всяко камъче, всяка пътечка в гората пазят спомена за славните и героични времена на този край.
Богата е историята на Чипровци, а забележителностите там са толкова интересни и наситени с история, че привличат много туристи. И за да не се лутат или пропуснат някои от тях, Георги Костодинов създаде пътеводител, озаглавен "Чипровци - цветето на България". Чрез него гостите ще се запознаят с историята на града, ще разберат кои места могат да посетят, а и къде да отседнат.
Ето какво сподели авторът Георги Костодинов:
"Идеята за тази книга отлежаваше няколко години. Поради ред причини все отлагах работата, докато се реших да я осъществя.
Това е книжка, която може да се нарече „Малък туристически пътеводител“, защото точно това е предназначението ѝ - да помогне на гостите на града да добият обща представа къде се намират и какво могат да видят.
Книжката е само помощник, който ще ориентира туриста в града. Надявам се наистина да е полезна."
Авторът изказва благодарности към спонсорите:
проф. д-р. Иван Гаврилов, Пламен Макавеев Петков, д-р Златка Митова, Николай - Пинко, Гошо - Клъц, Светлин Панчин и Ангел Велков.
🎬🏞🌅Очаквайте пътеводителя с цветни илюстрации "Чипровци - цветето на България", по който ще пристъпвате с настроение като по чипровски килим!
А посетите ли града, непременно потърсете и автора Георги Костодинов, който освен че ще ви даде автограф с широка усмивка, ще ви изрецитира сладкодумно нещо от неговото творчество, което е за малки и вече пораснали пътешественици.

 

 

Резултати от Трети национален литературен конкурс „Истински неща“ 2024 г.

  П Р О Т О К О Л Уважаеми участници, отваряме отново вратите на Трета творческа работилница „Истински неща“, за да обявим класирането. Конк...