сряда, 15 февруари 2023 г.

Четирилистна детелина потегли към четири библиотеки в страната ни…

    Днес ИК „Многоточие“ изпрати в пощенски пликове 100 стихотворения и избрани писма на автори – участници във Втория международен поетичен конкурс „Защо пиша това писмо?“. Четири броя от най-новия сборник на издателството, озаглавен „Моето добро писмо“, потеглиха в четири различни посоки на страната ни.

След като разположихме четири броя от сборника по картата на България, формата им придоби тази на четирилистна детелина. Така определихме и кои да са градовете, а оттам и библиотеките, към които да потеглят. А те са:

- библиотеката към НЧ „Св.Св. Кирил и Методий - 1924“, гр. София

- РБ „Проф. Беню Цонев“, гр. Ловеч

- РБ „Стилиян Чилингиров“ гр. Шумен

- ГБ "Паисий Хилендарски", гр. Асеновград


„Моето добро писмо“ е втора част от поредицата „Защо пиша това писмо?“. Сборникът  съдържа 100 наградени и избрани стихотворения, както и избрани писма на участници във Втория международен поетичен конкурс „Защо пиша това писмо?“ на ИК „Многоточие“.

В поетичната надпревара участваха 235 стихотворения, изпратени чрез 162 писма на автори от България и чужбина. А резултатите от конкурса бяха обявени в навечерието на Коледа през 2022 г., като Голямата награда грабна София Милева от гр. Хасково, която получи статуетка, грамота и безплатно издаване на авторска книга.

Сборникът „Моето добро писмо“ известява и новата тема за третото издание на конкурса, което ще стартира през есента на 2023 г. Всяка нова тема е с препратка към стихотворението на Големия победител от предишното издание. В първия конкурс беше Димитър Драганов от гр. Велико Търново, част от журито във втория. На последните страници освен темата са разположени и редове, които да вдъхновят авторите за нови стихотворения.

Някои читатели ни писаха, че след прочита им на сборника, са написали вече свое стихотворение за новото издание. Така остава дотогава да измислят и оригиналност, както е по регламент, която да съдържа писмото, и заедно с творбите им, написани на ръка с химикал и изпратени единствено по пощата, не електронната, да докоснат журито.

Авторите споделят емоциите си от конкурса, които са свързани не само със самото написване, а и с изпращането на писмата чрез Български пощи. Думи на радост, изпратени до редакцията ни, не стихват по време на конкурса и след приключване на проекта „Защо пиша това писмо?“.

А истинските четирилистни детелини са много, които пристигат от различни краища чрез писмата на участниците. Истинска е и днешната, защото съдържа писмо на доброто, изпратено към читателите.

 

Ивелина Цветкова и Даниел Меразчиев

ИК "Многоточие"

 



 




Резултати от Трети национален литературен конкурс „Истински неща“ 2024 г.

  П Р О Т О К О Л Уважаеми участници, отваряме отново вратите на Трета творческа работилница „Истински неща“, за да обявим класирането. Конк...