сряда, 27 октомври 2021 г.

12 коледни истории пътуват към нас с "Коледа на колела" на Минка Параскевова...

Виждали ли сте Коледа на колела?
Очаквайте скоро книгата с пътеписи „Коледа на колела“ на Минка Параскевова, която съдържа 12 интересни коледни истории в 112 страници!
„Тази книга се роди случайно, точно дванадесет дни преди Коледа. Всеки ден сядах и пишех по една история. Навръх пандемията изпитвах силното желание да пътувам. И щастливо пътувах назад във времето до места, хора и събития, с които ме беше срещнала съдбата. А може би и с идеята да направя опит да запълня историята на моето дванадесетгодишно отсъствие от страната. Повечето от историите се случват на британските острови, но от време на време напускат границите им, за да разкрият картини от Скандинавия, Централна Европа и Азия... Много се надявам, че тази книга ще събуди интерес към нови места и култури. „ казва авторката.
Минка Параскевова е изследовател, филолог и математик. В момента работи в Института за изследване на изкуствата към БАН. Автор е на сборника „Разкази за жени“ (2020) и е член на Конференцията на българските писатели и преводачи.
Тя прави първите си стъпки в поезията и прозата в ученическите си години. Един от първите ѝ разкази „Спомен“ е отличен на литературния конкурс „Витошко лале“, а година по-късно разказът ѝ „Китаецът“ е с първа награда в същия конкурс. Увлича се по писането на краткостишия и след известно време получава международно признание. От колекцията стихове, с които взема участие, „Небостъргачи“ пленява сърцата на международното жури в Германия и ѝ присъждат отличие в конкурса „Daniil Pashkov“.
Авантюрист и пътешественик по душа, авторката напуска страната за дванадесетгодишен период, но не престава да твори. Пише и публикува в списание „Кръг“, в „Литернет“ и „Културна палитра“. За последното за кратко е кореспондент в Единбург и меценат. Пише и превежда и на английски език. Неин разказ е включен в шотландската литературна електронна библиотека (Scottish Book Trust), а преводът на стихосбирката „Кромуел“ на съвременния ирландски поет Брендан Кънели спечелва стипендия от Ирландското Общество за литература (Irish Literature Exchange) и издаването на преводния текст е спонсорирано в България от тях. Копие от стихосбирката е подарено на библиотеката на известния университет Тринити Колидж, където авторът Кънели работи като професор по съвременна английска литература.

 

 

"Страст и кристали" от Вестислав Иларионов...

  Очаквайте! Срещата ми с 23-годишния Вестислав Иларионов не беше случайна и то в най-хубавия сезон – пролетта. Цъфналите дървета наоколо ся...