вторник, 16 май 2023 г.

За истинското и ценното в живота - пътуване с Гергана Куртакова

Често, когато погледнем очите на дете, те ни връщат в нашето детство. А там някъде в спомените са прегръдките на баба, шарените влакчета, поели по релси или шарки на килима, както и шарени бонбони, скрити в някое чекмедже.

Днес отваряме с усмивка едно от чекмеджетата на ИК „Многоточие“, където се дочува бъбривото ехо от творчеството на Гергана Куртакова. Нейните авторски книги не само разказват в рими на най-малките за истинските и най-ценни неща в живота, но и будят усмивки с шарени истории за най-различни герои.

Първата ѝ книга излезе от печат през 2018 г., озаглавена „Слънце и теб“, и беше запомнящо се за нея и читателите стъпало към света на поезията, докосване до порасналите, но запазили  в себе си детството. След нея последваха книгите за деца „Шарени бонбони“ и „В прегръдките на баба“, а наскоро излезе от печат и  „Пътуване с шареното влакче“, която е поредната изненада от Гергана.

И този път авторката отправя предизвикателство към най-малките, но за пътуване с влак, където момче и неговата баба срещат най-ценното в живота. А и напомнят да пазим винаги доброто в себе си. Всяка една спирка е вълнуваща, а всяко ново пътуване известява в стихотворна форма новия ден, където, ръка за ръка, двамата откриват отговори, поднесени чрез прозаичния стил на Гергана.  Предизвикателство има и на последната страница, където децата могат да разкажат за свое мечтано пътуване.

 

Добре дошла отново в „Откровено за вас“, Гергана!

Доброто е двигателят в „Пътуване с шареното влакче“. А когато го имаш, имаш и останалите богатства. Кои са трите спирки, до които ги отвежда шареното влакче и кое можем да наречем богатство?

 

Добре заварили! Шареното влакче ни отвежда до най-ценните неща – семейството, приятели, любовта. Ние възрастните сме тези, които можем да насочим децата към правилните спирки... Богатството е това, което носим в себе си...

 

Откри ли нови спирки книгата ти за срещи с деца от детски градини?

 

Успях да се срещна с дечица от СУ „Георги Брегов“, но планирам да посетя и децата в детските градини в Пазарджик. Надявам се да успея да осъществя по-мащабна среща с повече малки читатели. Именно тези срещи са едни от най-смислените дейности в живота ми.

 


А кое те вдъхновява да пишеш за най-малките?

 

Усмивките и радостта им. Това е нещо, което не може да се замени с нищо друго. Децата са най-искрените критици и знам, че когато се радват, го правят от сърце. Когато някое дете ми каже, че има моите авторски книжки, това е нещо, което не може да се изкаже...

 

Има ли проект, който би искала да осъществиш, но не намираш смелост?

 

Има, да. Много ми се иска да напиша роман, колкото и ново за мен да звучи. Любовта е вечната тема, която крепи писането. Мисля, че всеки писател е провокиран от чувства, когато работи върху нов проект. Тук не говорим просто за любовта между двама души, а за тази, която има много измерения...

 

В книгата един от героите носи името на твоето дете. Как прие това той и откри ли нови спирки, които навярно ще прочетем в следваща твоя книга?

 

Да. Главният герой се казва Гоги и той се впечатли. Родители на момче със същото име също споделиха, че то се е почувствало много специално, когато го е чуло. Това са хубави емоции. 

Вярвам, че и други с това име ще се припознават, когато четат на децата, дори и техните бащи, дядовци, носещи името Георги.

 

Вторият ни национален поетичен конкурс „Истински неща“ стартира през месец май с нова поетическа работилница – „Приключения по пижами“, и ще приключи през месец юни. Надявам се, че ще успееш да се включиш за участие. Кое според теб е това, което желае да чуе едно дете, обличайки пижамата си вечер, лягайки за сън?

 

Със сигурност ще се включа в този интересен конкурс, който обхваща широко темата за истинското и ценното в живота. 

Всяко нещо, което е свързано с дете, ме засяга пряко и лично, защото мисля, че ние (тези, които пишем), можем да им дадем много. Относно това, което едно дете има нужда да чуе... Децата живеят в толкова несигурен свят, колкото и ние. Ако се фокусираме върху приказки за истински важните неща за тях, като например тема от ежедневието им в детската градина, би било добре... Малките също имат своите проблеми и ситуациите могат да бъдат решени чрез представяне по прост и увлекателен начин. 

Когато моето дете имаше проблеми в детската градина, аз използвах едно плюшено мече и домашната ни котка, като ги въвличах в приказни ситуации с техните преживявания. По този начин той много се успокои и разбра, че всеки има проблем, но и всеки такъв има решение... Комуникацията е ключова. Такава комуникация може да се осъществи и чрез книгите. Родителят може да представи по забавен начин приказка или стихотворение и да внесе радост за спокоен сън.

 

Ти имаш много топъл глас, който е плюс за един разказвач на детски истории. Аз се радвам, че се срещнахме и на живо, представяйки пред читателите твоята първа книга „Слънце и теб“. Кое в живота би нарекла слънце, носещо топлината и радостта на истинското слънце?

 

Много благодаря! Вие сте страхотни и аз съм благодарна за възможността да имам комуникация с вас! Така е, плюс е. Харесва ми да общувам с децата, защото успявам да говоря на техния език. 

Тази книга беше много специална за мен, защото е първа... Моето най-голяма слънце е синът ми Гоги, няма как да не е. Той е двигателят на всеки един процес в живота ми. Освен него моето слънце са хората, които носят доброто и светлината в себе си.

 

След броени дни имаш рожден ден. За миг си представих с усмивка твоята празнична торта, на която има шарено влакче, въпреки че навършваш 31 години, а до теб главният герой Гого. Вярвам, че истинските неща тогава ще са най-близо до теб и в теб, защото на празниците сякаш осмисляме какво имаме и какво даваме.

Какво ще си пожелаеш на твоя личен празник?

 

Много добра идея за тортата. J Така е, истинските неща са изключително близо до мен тази седмица, защото като всеки човек и аз си правя равносметка. Пожелавам си повече пълнота и смисъл. Повече творчество. Повече истински неща. С годините човек се стреми към качество, не към количество и това „повече“ го казвам в този контекст.

 

Пожелавам ти още много шарени бонбони в твоето творчество и детските ръчички да разгръщат с интерес всяка една твоя нова книга.

И незабравимо пътуване с шареното влакче!

 

Искрено благодаря! Без вас това са просто идеи. Обичам ви!

 


 

Снимка личен архив: От Маратон на четенето, който се проведе в края на април. Срещата беше с петокласниците от групата за целодневно детско обучение с ръководител Александра Мусиевска, с гост Гергана Куртакова.

Тя разказа на момчетата и момичетата какво е да си писател и откъде черпи вдъхновение за своите творби.
Учениците създадоха и свой разказ. Като всеки трябваше да напише по две изречения, а следващият да ги продължи. Накрая се получи забавна история, която е във фентъзи жанра.
Така петокласниците имаха една интригуваща среща с литературата.

 

Интервюто направи за вас Ивелина Цветкова – гл. редактор на ИК „Многоточие“

  

Линк към интервюто ни с Гергана през 2020 г.: https://izdatelstvomnogotochie.blogspot.com/2020/07/blog-post.html

Резултати от Трети национален литературен конкурс „Истински неща“ 2024 г.

  П Р О Т О К О Л Уважаеми участници, отваряме отново вратите на Трета творческа работилница „Истински неща“, за да обявим класирането. Конк...