неделя, 13 август 2023 г.

"Лошо настроение" и София Милева...

 

Очаквайте!

В навечерието на Коледа 2022 г. ИК „Многоточие“ обяви резултатите от Втори международен поетичен конкурс „Защо пиша това писмо?“, като Голямата награда заслужено отиде при София Милева от гр. Хасково. София получи реалния шанс за безплатно издаване на книга от ИК „Многоточие“, статуетка „Ангелско сърце“, картина „Лодките на светлината“, нарисувана от Ивелина Цветкова (Работилница iva.art), както и почетна грамота.

Днес с вълнение споделяме като очаквана най-новата ѝ книга, озаглавена „Лошо настроение“. Тя съвсем скоро ще е в ръцете на читателите и ще влезе в домовете ни с майсторството на поетичното перо на София, но и с цялото тежко време на минало и настояще, което определено стяга за гърлото.

Едва ли сте чели подобна книга. Тя е преплетена с болка, с тъмнина, но и със светлината, която има единствено любовта, която се предава нататък. А ако не сте чели поезията на София Милева, обещаваме ви, че Софи ще е от любимите ви автори и ще искате още, и още от творчеството ѝ.

Ето какво споделя Доц. д-р Ноеми Стоичкова за „Лошо настроение“:

Ще започна краткото си въвеждане в „Лошо настроение“ на София Милева с едно мнение за поезията на Т. С. Елиът: „Поезията не е отключване на емоция, а избягване от емоция. Това не е израз на личността, а бягство от личността. Но само тези, които имат емоции и личност в себе си, знаят какво е да искаш да избягаш от тях“. Изборът ми на цитиран автор – поет и критик – е много конкретно насочен към настоящата стихосбирка, защото Сoфия Милева я сътвори в годината, когато бе част от магистърската програма „Литературата: творческо писане“ във Факултета по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски“. В този смисъл за едно от емблематичните имена на модерната поезия и литературна критика на 20 век е ставало дума неведнъж, тъй като Елиът умее да вижда и анализира поезията „отвътре“ и „отвън“ едновременно. Това бе един и от лайтмотивните ми акценти в дисциплините, които водих на магистрантите – да развиват творческите си таланти, но и да култивират литературоведска самопреценка към другите и към себе си. 

Ще призная, а и стиховете пред вас го показват, че София настойчиво и преобладаващо  мисли поезията като автотерапевтичен израз, който обаче има смисъл и за читателя, разпознаващ се в него. Така че авторката по своеобразен начин с тези свои стихотворения извървява трудното и амбивалентно приближаване на субективно и универсално, на туширане на първото и трансформирането му във второто. Темите за незаглъхващата болка от загубата на родителите, за смъртта (в първата част на книгата), която може в известна степен да бъде туширана от раждането на дете (в последната част), социалната позиция към днешното („МОЛ“, „Кварталът“, „Разрушение“, „Робство“), гражданското отношение към войната („Война“, „Военно време“, „Убийци“) са стабилните мостове-медиатори, по които силната личност със своите емоции се опитва трудно, но и настойчиво да бяга от тях и  „те да намират своите мисли, а те своите думи“.  Финалната фраза е перифраза на Робърт Фрост, четирикратният американски носител на „Пулицър“  през първата половина на миналия век. Кръговата композиция на въвеждащите ми думи чрез цитирането на двама поети авторитети са поощрение и пожелание към София да продължи да върви по този път, който превръща поетическите  преживявания в Поезия отвъд географски и времеви граници.

 

ЛОШО НАСТРОЕНИЕ

 

Живота ще го оцениш, когато

любимият остане под отломките.

А този юни няма да е лято,

напук и на вселенските закони.

 

Живота ли? По пътя ще го хванеш...

Най-бързо се расте на погребения...

Ще спреш да назоваваш просто с „наш’те

онези, дето с мъка те отгледаха.

 

Какво велико нещо е душата…

Тя може да се скрие и под нокът,

но как боли, когато дойде краят...

наистина, животът значи много.

 

Животът е дошъл да се живее,

да те целува и да те докосва.

Събудих се във лошо настроение

и сякаш няма Господ...

 

 

(Из „Лошо настроение“)

 

Очаквайте скоро „Лошо настроение“!

 

Редактор: Ивелина Цветкова

Художник корица: Иван Христов

Художник илюстрации и оформление: Даниел Меразчиев

 

Ето линк към интервюто ни със София Милева, което направихме за вас през януари:

 https://izdatelstvomnogotochie.blogspot.com/2023/01/blog-post_12.html

 


Резултати от Трети национален литературен конкурс „Истински неща“ 2024 г.

  П Р О Т О К О Л Уважаеми участници, отваряме отново вратите на Трета творческа работилница „Истински неща“, за да обявим класирането. Конк...